- Hetsen & Visschers
- >
- Wat wij doen
- >
- Voorstelling Laaggeletterdheid
Voorstelling over Laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen volwassenen moeite met begrijpend lezen, schrijven, rekenen en andere basisvaardigheden. Vaak hebben zij daardoor ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone, het reizen met het OV, informatie over medicijnen en afrekenen in een winkel. Ook het digitaal inloggen bij portalen van bijvoorbeeld woningcorporaties, de belastingdienst en zorgverzekeraar is lastig. Met grote gevolgen voor hun leven.
Hetsen & Visschers is hét training- en acteursbureau dat trainingen over laaggeletterdheid ondersteunt en verzorgt met inzet van expert (senior) trainingsacteurs en co-trainers die zijn gespecialiseerd op het thema laaggeletterdheid. Wij werken hierin samen met partners als Stichting Lezen & Schrijven en Pharos.
Ons expert-team laaggeletterdheid bestaat uit 15 professionele expert (senior) trainingsacteurs. Zij hebben jarenlange ervaring als co-trainer en/of trainingsacteur bij trainingen als ‘Herkennen en Omgaan met laaggeletterden’ en ‘Motiverende Gespreksvoering’ (NT1’ers) bij o.a. de Stichting Lezen & Schrijven, Pharos, gemeenten, bibliotheken, UWV’s, Sociale Wijkteams.
Inspireer jouw netwerk met de voorstelling Laaggeletterd
De voorstelling Laaggeletterd is een mooie opstap om met elkaar in gesprek te gaan over de problematiek rondom laaggeletterdheid. Onze voorstelling is ontwikkeld voor professionals en vrijwilligers van provincies, gemeenten, bibliotheken, UWV’s, het onderwijs, sociale wijkteams, huisartsen, ziekenhuizen, het bedrijfsleven en alle andere instanties. Kortom iedereen die te maken heeft met laaggeletterden.
Tijdens de voorstelling krijgen vier laaggeletterden (NT1’ers) een gezicht en laten onze trainingsacteurs in hun rol van laaggeletterde en/of professional zien wat het lastig maakt om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken. staande?
- Hoe houden ze zich op verschillende manieren staande?
- Wat is hun kracht?
- Wat vinden ze lastig?
- Wat willen ze leren?
De voorstelling is geïnspireerd op de personages en profielen van KLASSE!
Ervaringen van deelnemers en klanten
“Bij deze willen we onze samenwerkingspartners Stichting Lezen & Schrijven, Pharos en Zet een Punt bedanken voor hun kennis en meedenken over de inhoud van de voorstelling.
“De acteurs van theater en trainingsbureau Hetsen en Visschers lieten duidelijk en met humor zien wat de gevolgen in je dagelijks leven zijn als je moeite hebt met lezen en schrijven.” Annet Hofstra, Taalpunt de Wolden.
“De voorstelling was ‘corona-proof’ georganiseerd met voldoende afstand tussen zowel publiek als tussen acteurs onderling.”, Marjolein van Dijk, Probiblio.
Wanneer en hoe kun je de voorstelling Laaggeletterd inzetten?
De voorstelling Laaggeletterd kan worden ingezet als een kick-off van een aanpak van een traject, of als start of onderdeel van een bijeenkomst, een netwerkbijeenkomst, training of workshop. Dit kan zelfstandig als organisatie of in samenwerking met samenwerkingspartner(s).
We spelen de voorstelling Laaggeletterd door heel Nederland. Heb je interesse in een voorstelling Laaggeletterd, neem dan gerust contact met ons op. Samen kijken we naar de mogelijkheden en we denken graag mee in het programma.
Voor grote groepen brengen we ook interactief regietheater rond dit onderwerp.