Sollicitatie-en/of selectie
Tijdens de training ‘Selectiegesprekken voeren’ met een trainingsacteur of een trainer-acteur komt het oefenen van de diverse fasen van het selectiegesprek, een sollicitatiegesprek, aan bod.
Door het praktisch oefenen van o.a. de STARR methodiek krijgt de recruiter een goed beeld bij hoe het werkt en wat belangrijk is. Binnen recruitmentbureaus, bedrijfsleven, het onderwijs en de diverse organisaties wordt ons spel en de concrete aanpak hoog gewaardeerd. In deze training ‘Selectiegesprekken voeren’ leer je wat het verschil is tussen een eerste indruk en een systematische kennismaking met de sollicitant.
“De traineracteurs van Hetsen & Visschers speelden overtuigend de diverse rollen voor onze klanten. Van HR manager en leerkracht tot facilitair medewerker.”
1. Een goed selectiegesprek vergt voorbereiding
Hoe je in jouw rol als recruiter of HR de juiste vragen kunt stellen is belangrijk. Naast een gedegen voorbereiding. Vooraf en tijdens de training besteden we hier aandacht aan. Op welke 2 of 3 competenties en op welk niveau wil je de sollicitant bevragen op zijn ervaringen?
2. De opbouw van een selectiegesprek in 8 stappen
Het is belangrijk om het gesprek op te bouwen in verschillende fasen. Een structuur biedt alle partijen duidelijkheid en maakt de verschillende gesprekken met elkaar vergelijkbaar. Onze selectiegesprekken bestaan uit 8 stappen die het hele proces gestructureerd omvat. Tijdens deze training komt per stap aan bod wat belangrijk is en wordt de theorie meteen praktisch geoefend met een ervaren trainingsacteur. Dit geeft mooie handvatten tijdens een selectiegesprek.
3. Het oefenen met de STARR-methodiek
De STARR methodiek komt in de training uitgebreid aan bod. Met een ervaren trainingsacteur in de rol van sollicitant kunnen de medewerkers de diverse STARR vragen oefenen. De STARR-methodiek staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie.
We oefenen per fase de juiste vragen. Door per fase vragen te stellen vormt de recruiter zich in de Reflectiefase een afgewogen beeld of de persoon of sollicitant over de voor de functie noodzakelijke kennis, ervaring/vaardigheden (‘kunnen’) en persoonseigenschappen (‘zijn’) beschikt. Ook kunnen na het gesprek uitspraken worden gedaan over het leervermogen van de sollicitant.
4. De juiste vragen stellen, luisteren samenvatten en doorvragen
Het stellen van open vragen, hoog rendementsvragen, luisteren, samenvatten en doorvragen. Het zijn enkele basale gespreksvaardigheden die nog steeds heel effectief zijn en meer door recruiters gebruikt kunnen worden.
Veel doen en veel oefenen met acteur
Nog steeds is volgens ons de meest effectieve manier van leren; eerst doen en ervaren, vervolgens reflecteren en theorie en daarna opnieuw weer doen. Dit betekent dan ook er een hele dag gewerkt wordt met een professionele trainingsacteur. Op die manier kunnen de diverse fasen van het gesprek geoefend worden en gekeken hoe om te gaan met eigen valkuilen. Daarnaast kan de trainer acteur ook gericht spelen op de vragen rond competenties die de recruiter of HR medewerker in huis moet hebben.