Selectiegesprekken

Training Selectiegesprekken voeren 

Tijdens de training 'Selectiegesprekken voeren' met een trainingsacteur of een trainer-acteur komt het oefenen van de diverse fasen van het selectiegesprek, een sollicitatiegesprek, aan bod.

Door het praktisch oefenen van de STARR methodiek krijgt de recruiter een goed beeld bij hoe het werkt en wat belangrijk is. Binnen het Recruiterbureau's, bedrijfsleven, het onderwijs en de diverse organisaties wordt ons spel en de concrete aanpak door klanten gewaardeerd. In deze training Selectiegesprekken voeren leer je wat het verschil is tussen een eerste indruk en een systematische kennismaking met de sollicitant. 

" De acteurs speelden overtuigend de diverse rollen t.b.v. onze klanten. Van HR manager en leerkracht tot facilitair medewerker. " 

1. Een goed selectiegesprek vergt voorbereiding.

Hoe je in jouw rol als recruiter/selecteur de juiste vragen kunt stellen is belangrijk, dit naast een gedegen voorbereiding. Vooraf en tijdens de tijdens de training besteden we hier aandacht aan. Vragen zoals bijvoorbeeld: 
Op welke 2 of 3 competenties en niveau wil je de sollicitant bevragen op zijn ervaringen? 

2. De opbouw van een selectiegesprek

Het is belangrijk om het gesprek op te bouwen in verschillende fasen. Een structuur biedt alle partijen duidelijkheid en maakt de verschillende gesprekken met elkaar vergelijkbaar. Een opbouw kan bijvoorbeeld zijn:  

  1. Welkom, contact en introductie over de procedure
  2. Verwachtingen en behoeften van kandidaat t.a.v. de functie achterhalen    
  3. Korte  informatie over de organisatie en de functie 
  4. Competentiegericht interviewen en vragen stellen volgens de starr-methode
  5. Situaties analyseren met oog voor het zelfreflecterend vermogen 
  6. Vermogen van de kandidaat kunnen inschatten
  7. De kandidaat de gelegenheid geven vragen te stellen
  8. Afsluiting van het gesprek + voortgangsafspraak

3. Het oefenen met de STARR-methodiek

De STARR methodiek komt in de training uitgebreid aan bod. De rol van een ervaren trainingsacteur is hierbij het middel om de diverse vragen te oefenen. 
De STARR-methodiek staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie.

We oefenen per fase de juiste vragen. Door per fase vragen te stellen vormt de recruiter zich in de Reflectiefase een afgewogen beeld of de persoon of sollicitant over de voor de functie noodzakelijke kennis, ervaring/vaardigheden (‘kunnen’) en persoonseigenschappen (‘zijn’) beschikt. Ook kunnen na het gesprek uitspraken worden gedaan over het leervermogen van de sollicitant.

4. De juiste vragen stellen, luisteren samenvatten en doorvragen

Het stellen van open vragen, hoog rendementsvragen, luisteren, samenvatten en doorvragen. Het zijn enkele basale gespreksvaardigheden die nog steeds heel effectief zijn en meer door  recruiters gebruikt kunnen worden.   

Veel doen en veel oefenen
Nog steeds is volgens ons de meest effectieve manier van leren; eerst doen en ervaren, vervolgens reflecteren en theorie en daarna opnieuw weer doen. Dit betekent dan ook er een hele dag gewerkt wordt met een professionele trainingsacteur erbij. Op die manier kunnen de diverse fasen van het gesprek geoefend worden en hoe om te gaan met eigen valkuilen. Daarnaast kan de acteur/actrice ook gericht spelen op de competenties die de recruiter/selecteur in huis moet hebben.