Intercultureel

"Hoe is het om ergens te zijn zonder de regels en cultuur te snappen?"

Ook Nederlanders hebben een cultuur. Wie bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek een ‘slappe’ hand geeft, maakt eigenlijk al geen kans meer. Wist u dat een 'echte Nederlandse hand' aan 10 kenmerken moet voldoen? De lichaamsafstand is bij een gesprek ook van belang. In Nederland betekent ‘ja’ vaak ook letterlijk ‘ja’. Veel migranten hebben andere vanzelfsprekendheden, zij moeten al die dingen leren om hier te kunnen slagen.

Onbedoelde buitensluiting
In deze workshop gaan we onderzoeken wat ‘Nederlands’ is aan de manier waarop we communiceren. Dan weten we waar migranten tegen aan lopen. En we begrijpen beter waardoor onbedoelde buitensluiting ontstaat.

Communicatieregels en ongeschreven wetten zoals het groeten, wat is de regel als je ergens nieuw gaat wonen. Moet je als nieuwe bewoner bij iedereen langs of komen de anderen bij jou langs. Ook bij een bedrijf ga je als nieuwe collega bij iedereen langs om kennis te maken of zoeken ze jou op. Als je koffie haalt vraag je de anderen ook of haal je alleen voor je zelf….. allemaal dingen waar je achter moet komen zonder dat iemand je dat vooraf vertelt. Als je het niet doet dan kijken mensen je raar aan. Omgangsregels zijn vaak onbewust, maar je wordt er wel op beoordeelt. 

Leuk en leerzaam
Deze workshop is leuk en leerzaam, voor kleine en grote groepen! Zonder het gevoel te krijgen dat de deelnemers iets fout doen. Vraag ons naar de mogelijkheden!