Search
Close this search box.
 1. Hetsen & Visschers
 2. >
 3. Nieuws
 4. >
 5. Nieuw aanbod
 6. >
 7. Interactief aan de slag...

Interactief aan de slag met de krapte, mismatch op de arbeidsmarkt

Nog nooit waren er zoveel mensen in Nederland aan het werk, tegelijkertijd was het aantal vacatures ook nooit eerder zo hoog. Werkgevers krijgen hun vacatures maar niet vervuld. De krapte op de arbeidsmarkt slaat alle records. Tegenover elke 100 werklozen stonden eind maart 2022 133 vacatures.

De mismatch 

Er verdwijnen in bepaalde sectoren veel banen terwijl er in andere sectoren weer juist heel veel behoefte is aan gekwalificeerd personeel. Daarnaast zijn er ook veel mensen op zoek naar werk dat (meer) bij hen past, zoals jongeren, zij-instromers, statushouders, ouderen, herintreders, etc.

Vele werkzoekenden voldoen niet aan de juiste kwalificaties, maar bezitten  mogelijk wel de passie, het talent , de wil en de (soft) skills om de betreffende job te gaan leren. Wanneer werkgevers vooral kijken naar de diploma’s of het taalniveau komt de match niet tot stand.

Hoe kan het ook anders?

Gelukkig wordt er al steeds meer gewerkt met het dashboard skills waarbij beschreven wordt welke kennis, beroepsvaardigheden en gedragsvaardigheden nodig zijn bij het uitoefenen van een beroep.

Het behouden van medewerkers en duurzame inzetbaarheid ervan

Zes van de tien medewerkers vertrekt binnen twee jaar bij een nieuwe werkgever en 15% liefst binnen één jaar.  

 • Het wordt dus steeds belangrijker om het werk aantrekkelijk te houden voor medewerkers; welke ideeën hebben medewerkers daar zelf over en wat bepaalt hun werkgeluk?
 • Daarnaast zullen veel medewerkers gestimuleerd moeten worden om zich blijvend te ontwikkelen om geschikt te blijven voor de technologisering en digitalisering binnen het werk. Hoe doe je dat als werkgever?

Onze aanpak: Regietheater
Effectief, Laagdrempelig, Interactief en met humor!

Wij kunnen dan tijdens uw bijeenkomsten voor u interactieve regiescènes verzorgen. Daardoor worden de werkgevers en/of werknemers op een prettige manier uitgenodigd om op een actieve manier te werken aan het thema van de bijeenkomst.

De eerste keer spelen 2 professionele trainingsacteurs de op maat gemaakte scène(s)over de krapte en mismatch op de arbeidsmarkt. Daarna worden de scène(s) nogmaals gespeeld  maar dan mag het publiek de acteurs aanwijzingen geven. Ze gaan dan zelf ervaren hoe ze daar effectiever mee om kunnen gaan zonder dat iemand hen dat vertelt.

Een regiescène is een effectieve aanpak:

 • Laat effecten zien van verschillend gedrag in een bepaalde situatie.
 • Is helder, houdt een spiegel voor, geeft snel inzicht, zonder belerend te zijn.
 • Prikkelt de deelnemers en bevordert de discussie.
 • Inhoud gecombineerd met humor.
 • Verbindt de theorie met de dagelijkse praktijk. Actie en Reactie en resultaat.

Voor enkele regio’s verzorgden we onlangs succesvol interactief regietheater rond bovengenoemde onderwerpen.

Voor wie is regietheater mogelijk?

Dit regietheater is zeer geschikt voor bijeenkomsten met werkgevers  en werknemers, banenevents van werkgeversservicepunten, leerwerkloketten, projectleiders van een leven lang ontwikkelen en dergelijke.

Wat levert regietheater u op?

 • Werkgevers ervaren zelf wat ze zelf kunnen doen om de mismatch te verkleinen,
 • Werkgevers  ontdekken wat ze kunnen doen om medewerkers te behouden,
 • Werkgevers krijgen inzicht in hoe medewerkers te stimuleren zich blijvend te ontwikkelen.